Belajar bahagian badan dengan nyayi (Learning - Body Songs)

Tuesday, 15 November 2011

Bab 11 Timbul dan Tenggelam (Arising and Submerged)


Aktiviti: Buat Apung Telur dalam Air Garam


Bahan yang diperlukan

  • satu telur
  • air
  • garam
  • Gelas minuman yang tinggi

Kaedah:
  1. Tuangkan air ke dalam gelas sehingga kira-kira setengah penuh.
  2. Kacau dalam banyak garam (kira-kira 6 sudu besar).
  3. Dengan berhati-hati mencurahkan air kosong sehingga gelas hampir penuh (berhati-hati untuk tidak mengganggu atau campuran air masin dengan air betul).
  4. Perlahan-lahan telur ke dalam air yang lebih rendah dan menonton apa yang berlaku.

Murid-murid
Apa yang berlaku?

Air masin adalah lebih tumpat berbanding dengan air paip biasa, yang lebih padat yangcecair mudah bagi sesuatu objek terapung di. Apabila anda lebih rendah telur ke dalamcecair turun melalui air paip biasa sehingga ia sampai ke air masin, pada peringkat ini aircukup padat untuk telur kepada apungan. Jika anda tidak berhati-hati apabila anda tambah air paip ke air garam, mereka tidak akan bercampur-campur, membolehkan telur menakjubkan terapung di tengah-tengah kaca.

No comments:

Post a Comment